”Do you think you will get off easy? You have no idea…” Det meddelandet mötte dr Farid Hafez i hans privata twittermeddelanden under måndagen den första maj. Hafez är senior researcher på Bridge initiative, ett flerårigt forskningsprojekt om islamofobi på Georgetown university. Bridge initiative publicerade nyligen ett faktablad om Magnus Ranstorp som kritiskt granskade den svenska akademikerns arbete och uttalanden.

Bland annat konstaterade Bridge att Ranstorp varit drivande för att sprida konspirationsteorin om Muslimska brödraskapet i Sverige och att han varit engagerad i Förenade arabemiratens regeringsinitiativ Hedayah center, som beskrivs som en tankesmedja för att förbättra regimens image.

Faktabladet publicerades för någon vecka sedan och fick viss spridning i svenska sociala medier, men Ranstorp själv har inte uttalat sig om det. Istället skrev han sent på kvällen den första maj ett privat meddelande till Hafez med vad som verkade vara en hotelse.

Hafez valde att publicera Ranstorps privata meddelande offentligt med en fråga om fler uppfattade det som hotfullt, och fick en stor respons från både svenska och internationella användare.

Bland dem som reagerade återfanns många andra forskare, bland annat i Ranstorps eget nätverk, RAN (Radicalization Awareness Network), liksom från den internationella antirasistiska organisationen ENAR.

I Sverige kom reaktionerna från flera olika journalister, akademiker och politiker.

Ranstorp följde upp sitt ursprungliga meddelande med att angripa Hafez offentligt, och kallade honom ”a toddler”, i en tweet som han sedan raderade.

Fenix har kontaktat Försvarshögskolans rektor och kommunikationsavdelning och frågat om en kommentar till Ranstorps agerande.

Fenix har också kontaktat Magnus Ranstorp för kommentarer om Bridge Initiatives faktablad.

Uppdatering: Magnus Ranstorp har nu skrivit och beklagat sitt angrepp mot Farid Hafez. Ranstorp skriver att han uttryckte sig olämpligt i det privata meddelandet och att ”vi ska så klart ha både högt i tak och en anständig ton mellan oss forskare”. Han skriver också att diskussionen om honom är tagen ur sin kontext.

Hassan Larsson
Chef för tankesmedjan Fenix

 

 

Fenix avslöjar korruptionen och rasismen genom självständig journalistik och research i demokratins och det öppna samhällets tjänst. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna och förlitar oss på privata donationer för att kunna fortsätta bedriva vår verksamhet.

Läs mer om hur du kan stödja oss här!

Andra artiklar