Denna vecka publicerar vi en artikelserie om doktoranden Sameh Egyptson, en av de mer inflytelserika antimuslimska rösterna i svensk debatt. Idag avslöjar vi att Egyptson publicerat en text som kallar islam för ”barbari”.

Eric Zemmour har länge spridit den högerextrema teorin om ”det stora folkutbytet” och är tidigare fälld för hets mot folkgrupp. Foto: fri licens under Wikimedia commons

Vi har tidigare avslöjat att Egypson upplåtit plats åt antisemitiska konspirationsteorier på sin hemsida (läs författaren Thomas Flystams (M) avståndstagande från sin text efter att Fenix uppmärksammat honom på ursprunget hos den konspirationsteori han spred).

Igår kunde vi berätta att en journalist vi anlitat i Kairo har funnit att Egyptson har affärskontakter med säkerhetsbolag under den egyptiska regimen.

Idag kan Fenix avslöja att Egyptson på sin hemsida publicerat en hyllning till den högerradikala franska politikern Eric Zemmour, i form av en exklusiv svensk översättning av Zemmours tal när han kandiderade till presidentposten 2021.

Eric Zemmour har länge spridit teorin om ”Det stora folkutbytet” (som är nära besläktad med de antisemitiska konspirationsteorier som Egyptson tidigare spridit). Han beskriver också sig själv som ”reaktionär” och ”bonapartist” (vilket betyder tron på att enskilda ”starka män” såsom Napoleon Bonaparte är viktiga för att en nation ska överleva).

Talet är fullt av signalord, framför allt om islam:

”Så jag bestämde mig för att be om era röster för att bli er president i republiken så att våra barn och våra barnbarn inte möts av barbariet, så att våra döttrar inte blir beslöjade och våra söner inte underkastas”

Såväl ”beslöjande” som ”underkastelse” är två sätt att säga ”islam” på utan att säga det rakt ut. Detta beskrivs av Zemmour som ”barbari”. Talet är publicerat av Egyptson i sin helhet och utan kommentarer.

Översättningen av Zemmours tal är genomförd av Mercedes Wahlby, som gjort sig känd för texter om ”islamiseringen” av Sverige och ”PK-media” enligt egen uppgift bosatt i Ungern, och skribent för den högerextrema författaren Katerina Janouchs sida. I den översatta texten som Egyptson valt att publicera skrivs bland annat att nationen Frankrike är på väg att försvinna, och att han lovar att ta tillbaka de franska barnen från forskare som är ”galet förälskade” i ”islamo-gauchism”.

Hassan Larsson
Chef för tankesmedjan Fenix

Fotnot: ”Islamo-gauchism” är ett begrepp som främst använts inom extrema högerkretsar och syftar på muslimer med vänstersympatier samt vänstergrupperingar som försvarat muslimers rättigheter.

 

Fenix avslöjar korruptionen och rasismen genom självständig journalistik och research i demokratins och det öppna samhällets tjänst. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna och förlitar oss på privata donationer för att kunna fortsätta bedriva vår verksamhet.

Läs mer om hur du kan stödja oss här!

Andra artiklar