FENIX KOMMENTERAR Karin Pettersson skriver en angelägen text i Aftonbladet och varnar för en utveckling där den nya regeringen verkar stifta lagar som inskränker den svenska demokratin, för att gynna den turkiske despoten Erdogan.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström har utlovat att det ska bli förbjudet att i Sverige visa upp flaggor för terrorstämplade organisationer. Det vill säga PKK. Detta förnekades först av Utrikesdepartementet, men Dagens ETC har avslöjat ljudupptagningen av Billströms löfte.

Karin Pettersson kallar Billströms uttalande för ”häpnadsväckande”, och det är bara att instämma. Förbud mot symboler är ingenting som hör hemma i en demokrati. Särskilt tankeväckande är Petterssons fråga om man ens kommer att få visa upp en PKK-flagga i protest mot förbudet självt? Tankarna går till höstens ”white paper protests” i Kina där aktivister som förbjudits framföra sina budskap istället hållit upp tomma A4-papper.

Samma strategi inspirerade även brittiska antirojalister som demonstrerade i samband med drottning Elizabeth II:s död.

Protester utanför Saint Giles cathedral, Edinburgh. Foto: Stuart Wallace/Shutterstock

Demonstranterna blev trakasserade av polis fastän de inte ens hade något budskap. De protesterade mot att de inte fick sprida sitt budskap, men även denna protest ansågs alltså vara för mycket. I en europeisk demokrati.

Kommer Sverige att bli nästa land i ordningen där man inte längre får protestera mot att man inte får protestera? Kommer det att vara tillåtet att runda förbudet genom att posta beskrivningar av den i mångas ögon estetiskt vackra, men också problematiska PKK-flaggan? En röd stjärna på gul bakgrund, i en tunn grön cirkel på en böljande röd flagga. Ord skapar ju bilder i läsarens huvud. Sådana är svåra att lagstifta bort.

Hassan Larsson
Chef för tankesmedjan Fenix

 

Fenix avslöjar korruptionen och rasismen genom självständig journalistik och research i demokratins och det öppna samhällets tjänst. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna och förlitar oss på privata donationer för att kunna fortsätta bedriva vår verksamhet.

Läs mer om hur du kan stödja oss här!

Andra artiklar