Efter islamofobisk kritik mot att en kvinna i en annons bar slöja, viker Mathem ner sig och avpublicerar reklamen.

Det har under de senaste åren blivit vanligt att islamofober i Sverige angriper företag och organisationer som synliggör kvinnor med slöja i till exempel reklam eller artiklar. Detta har haft blandad framgång. Men en ny strategi bland islamofober i Sverige är att utnyttja förtrycket i Iran för att angripa kvinnor i Sverige som bär slöja.

Detta hade effekt på sajten Mathem.se, som efter islamofobisk kritik på Twitter valde att bidra till att osynliggöra kvinnor med slöja i Sverige, genom att ta ner sin reklamannons.

Men beslutet väckte protester. Ett stort antal kommentarer på företagens Facebooksida argumenterar för varför Mathem gör fel:

”Ni säger att ni vill finnas till för alla i samhället. Ändå bidrar ni till hatet och stigmatiseringen av muslimska kvinnor i slöja genom att i praktiken ge dem skulden för det som händer i Iran. Och ännu värre är att tjejen i reklamen blir utpekad som en del av problemet. Så otroligt fegt att inte stå upp för allas lika värde! Det är ni som är tondöva, inte reklamen.”

”Så jävla lågt att böja er för hatiska röster och väljer att diskriminera en kvinna som FRIVILLIGT valt att bära slöja. Var är mångfalden i att ta bort bilden på en beslöjad kvinna bara för att det sker förtryck i Iran? Gör om Gör rätt!”

Mathem svarar på kritiken med försäkringar om att företaget ”står för mångfald” men inte vill att människor ska uppfatta deras reklam på ett sätt som inte var deras avsikt.

Plötsligt är alltså en kvinnas fria val i Sverige att bära slöja likställt med slöjtvång i Iran, och svenska kvinnor görs medskyldiga till den iranska regimens brott mot den egna befolkningen. Det är så retoriken mot oliktänkande trappas upp.
– FENIX

 

Fenix avslöjar korruptionen och rasismen genom självständig journalistik och research i demokratins och det öppna samhällets tjänst. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna och förlitar oss på privata donationer för att kunna fortsätta bedriva vår verksamhet.

Läs mer om hur du kan stödja oss här!

Andra artiklar