2008 rasade den första ”handskakningsdebatten” i Sverige. Vid en intervju i SVT-programmet ”halal-tv” avböjde två muslimska kvinnor att ta en intervjuad i hand, varpå mannen tvingade sig på kvinnorna med våld. Mannen kritiserades först, men fick sedan ett allt starkare stöd…

Expressen skrev: ”Den kända ekonomen och krönikören Carl Hamilton, 52, skulle medverka i SVT:s ”Halal-tv”. Men redan innan intervjun hunnit börja skäller han ut programledare när de inte vill skaka hans hand. Personer som inte klarar av att skaka hand bör ”bo en jordhåla”, enligt Hamilton…

…Dalia Azzam Kassem, 22, hälsar genom att ta Hamilton i hand, men Cherin Awad, 23, och Khadiga Elkhabiry, 25, gör i stället en hälsning där de för sin hand till bröstet…

– Då tar han tag i min hand och säger: ”Du får faktiskt ta mig i handen! Passar det inte får ni åka hem till Iran!””

Vett- och etikettexperten Magdalena Ribbing svarade på journalistens frågor om vad som är svensk etikett i en DN-intervju om Halal-TV  genom att visa, att det går alldeles utmärkt att hälsa på andra sätt. Hon la högra handen på hjärtat och gav reportern ett litet leende. Svårare än så behöver det inte vara att visa respekt.

Men debatten lade sig inte. Lynchstämningen mot Cherin och Khadiga, programmet, SVT och regeringen var monumental.

Två år senare drog debatten igång igen. Vid ett möte som gällde en praktikplats inom ramen för ett arbetsmarknadspolitiskt program ville en 28-årig muslimsk man inte skaka hand med en kvinnlig företagsrepresentant. I stället för att skaka kvinnans hand lade han handen på sitt bröst och förklarade att hans religion förbjöd honom att vidröra kvinnor utanför familjen. Mannen fråntogs sin ersättning från arbetsförmedlingen då han inte fick praktikplatsen, med hänvisning till bristen på handskakning.

Lynchstämningen fick ytterligare styrka och många krävde DO Katri Linnas avgång då hon försvarat mannen med hänvisning till religionsfriheten. Mannen fick rätt och skadestånd i domstol, men Linna fick kort därefter lämna sin post. Sedan dess har fler liknande fall drivits, exempelvis det sk ”handskakningsmålet”. Enligt DO hörde många av sig med synpunkter, ”den övervägande delen negativa och en del riktigt upprörda”.

– Många uppfattade det som att vi försvarar intressen som strider mot andra grundläggande värderingar i samhället, som jämställdhet, säger Martin Mörk enhetschef vid DO, och tillägger:

– Men man måste komma ihåg att, precis som med yttrandefriheten, är det just de uttryck som uppfattas som mest kontroversiella som aktualiserar skyddsbehovet.

År 2016 var det dags igen. En reporter på TV4 klarade inte av att hälsa på miljöpartisten och muslimrättsaktivister Yasri Khan, på något annat sätt än det hon bestämt var det rätta.

Det gick så långt att självaste statsminister Stefan Löfven gick ut och sa: ”I Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen.” Statsministern sa då också (april 2016) att det inte går att ha förtroendeuppdrag i Socialdemokratiska Arbetarepartiet om man inte tar alla i hand.

Yasri tvingades bort från samtliga uppdrag. Enbart på grund av han vilka att hälsa på ett mindre smittspridande sätt, i religionens namn. Därför är det glädjande att hovet nu meddelar att det efter pandemin finns två sätt att hälsa i Sverige.

I framtiden hoppas vi på Fenix att Sverige ska uppnå den grad av kulturell känslighet att vi kan kommunicera med varandra och respektera att det kan finnas ännu fler olika sätt att hälsa.

Fenix avslöjar korruptionen och rasismen genom självständig journalistik och research i demokratins och det öppna samhällets tjänst. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna och förlitar oss på privata donationer för att kunna fortsätta bedriva vår verksamhet.

Läs mer om hur du kan stödja oss här!

Andra artiklar